Gezond blijven

Sport met een beperking

Heeft u een beperking, maar wilt u toch graag sporten? Dan is er veel mogelijk, natuurlijk afhankelijk van uw situatie.

Er zijn verschillende soorten gehandicaptensporten (g-sport) en rolstoelsporten, bijvoorbeeld g-voetbal, rolstoelbasketbal en rolstoeltennis.

Voor g-sport kunt u terecht bij sportverenigingen en sportaccommodaties. Zij bieden vaak sporttraining of andere sportieve activiteiten aan.

Helaas zijn er nog altijd heel veel mensen met een beperking die niet aan sport doen, maar dit wel zouden willen. Er zijn gelukkig veel organisaties en gemeenten die dit willen aanmoedigen en zij zijn daarom vanaf 2006 gaan samenwerken om de sportparticipatie voor deze doelgroep een positieve impuls te geven.

Inmiddels is dit samenwerkingsverband Iedereen kan sporten Noord-Limburg uitgegroeid tot een regionaal steunpunt voor aangepast sporten met een netwerk van zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, sportaanbieders en overige belanghebbende organisaties.

Mensen met een handicap of beperking kunnen 'G-Fitnessen' in Reuver.

Uniek Sporten

Uniek Sporten is een website waarop zowel kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een beperking, stoornis, of ziekte een overzicht kunnen krijgen van de mogelijkheden voor aangepast sporten in hun buurt. Op de website vindt u ook aanbod van reguliere sportverenigingen die aangepast sporten aanbieden.

Gehandicaptensport Nederland

Er zijn speciale sporten en sportverenigingen voor mensen met een lichamelijke beperking, bijvoorbeeld blindenvoetbal of rolstoelrugby. Ook zijn er speciale sporten voor mensen met een verstandelijke beperking, bijvoorbeeld Bocce. Wilt u een keer zo'n sport proberen? Dan kunt u kijken op de website Gehandicaptensport.nl.

Sportrolstoel

Heeft u een sportrolstoel nodig? Lees dan verder op de pagina over rolstoelen.