Vervoer

Rijvaardigheid bij ouderdom of een beperking

Misschien twijfelt u of u met uw beperking nog verantwoord de weg op kunt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) kan bepalen of u nog rijgeschikt bent. In sommige gevallen is een rijtest of medische keuring verplicht om uw rijbewijs te kunnen houden.

Rijden met een beperking

Aandoeningen of beperkingen die uw rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld epilepsie, Parkinson, een oogaandoening of het niet goed kunnen gebruiken van een arm of een been. In zulke gevallen is er onderzoek nodig om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden. Uitgebreide informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Ouder dan 75 jaar

Een medische keuring is noodzakelijk als u na uw 75ste uw rijbewijs wilt vernieuwen. Komt u goed door de keuring, dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Uitgebreide informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Dementie en autorijden

Mensen met de diagnose zeer lichte of lichte dementie, kunnen auto blijven rijden als zij een rijtest van het CBR goed doorstaan. Mensen met een matige of ernstige vorm van dementie mogen niet meer autorijden.

Op Dementie.nl en de website van het CBR vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Opfrissen

Heeft u al lang uw rijbewijs? Dan kan het goed zijn om uw kennis van de verkeersregels eens op te frissen. U kunt ook een rij-instructeur uw rijstijl laten beoordelen. Oudere automobilisten kunnen bij Veilig Verkeer Nederland terecht voor een opfriscursus en een rijtest.