Opvoeding en gezin

Kinderwensspreekuur

Veel huisartsen en verloskundigenpraktijken houden kinderwensspreekuren om u te helpen zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen.

Een gezonde start

Uit onderzoek blijkt dat uw eigen gezondheid in de tijd vlak voordat u zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap grotere invloed heeft op de gezondheid van uw kind dan lang is gedacht. De gezondheid en leefstijl van beide ouders blijken van invloed te zijn op de zwangerschap en op de gezondheid van de baby.

Vragen stellen op het kinderwensspreekuur

Op het kinderwensspreekuur kunt u allerlei vragen stellen:

  • Hoe word ik snel zwanger?
  • Hoe kan ik infectieziekten voorkomen?
  • Hoe kan ik de kans op een kind met een afwijking verkleinen?
  • Kan ik mijn medicijnen blijven gebruiken?
  • Kan mijn kind een ziekte erven?
  • Welke onderzoeken kan ik laten doen?

Afspraak maken

Op het kinderwensspreekuur krijgt u informatie en adviezen over gezond in verwachting raken. Als de verloskundige of huisarts denkt dat er risico’s zijn, kan hij of zij u op tijd doorverwijzen. Het is heel gemakkelijk om een afspraak te maken voor een kinderwensconsult bij de verloskundige of huisarts. Een verloskundige bij u in de buurt kunt u vinden op de website DeVerloskundige.nl. U kunt met uw partner gaan of alleen, maar u kunt ook een vriendin of een familielid meenemen.

Vragenlijst

Als u een afspraak hebt gemaakt voor het kinderwensspreekuur, kunt u alvast een vragenlijst invullen, eventueel samen met uw partner. Deze vragenlijst kunt u vinden op ZwangerWijzer.nl en ingevuld en uitgeprint meenemen naar de verloskundige of huisarts. Aan de hand van de antwoorden kunnen eventuele risico’s makkelijker worden ingeschat.

Wat wordt er nog meer besproken?

De verloskundige of huisarts neemt veel met u door over uw familie, erfelijke factoren, doorgemaakte ziekten, inentingen, eerdere zwangerschappen (ook afgebroken zwangerschappen en miskramen tellen mee), de medicijnen die u gebruikt, uw voeding, uw werk, sporten die u beoefent, enzovoort. Ook de menstruatiecyclus komt aan de orde.

Als u al een tijdje zwanger probeert te worden en het lukt niet, zal de verloskundige of huisarts ook naar uw seksleven vragen. Het is van belang om daarbij openlijk te spreken over ervaringen die van belang kunnen zijn bij zwangerschap of zwanger worden, zoals ervaring met (seksueel) geweld, besnijdenis en psychische problemen.

Vorige zwangerschappen

Hebt u problemen gehad tijdens een eerdere zwangerschap? Als u bijvoorbeeld twee of meer miskramen hebt gehad, of een zwangerschapsvergiftiging, of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kunt u aan de huisarts, gynaecoloog of verloskundige vragen wat u het best kunt doen.

Meer informatie over vorige zwangerschappen kunt u vinden op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.

 

Keurmerk

Bron: Kinderwensspreekuur