Opvoeding en gezin

Kindermishandeling

Voor kinderen is thuis, dus bij hun eigen ouders, broertjes en zusjes, bijna de hele wereld. Daarom is het belangrijk dat die wereld liefdevol, voorspelbaar en veilig is. Als kinderen thuis niet veilig zijn, is dat heel schadelijk voor ze.

Kleine kinderen kwetsbaarder voor kindermishandeling

Baby's en peuters lopen meer risico dan oudere kinderen, omdat zij minder vaak buiten het gezin komen. Ze gaan bijvoorbeeld nog niet naar school. Bovendien zijn ze te jong om over hun situatie te praten. Ze kunnen nog geen hulp vragen aan anderen buiten het gezin.

Mishandeling en verwaarlozing

Kindermishandeling bestaat uit verschillende vormen van mishandeling en verwaarlozing. Als in een gezin kindermishandeling voorkomt, gaat het vaak om meerdere vormen.

Oorzaken kindermishandeling

Meestal zijn er veel problemen thuis. Bijvoorbeeld omdat u als ouder overspannen raakt of omdat u relatieproblemen hebt. Misschien zijn er vervelende dingen gebeurd en ziet u het zelf even niet meer zitten. Of bent u daar zoveel mee bezig, dat u niet goed voor u kind kunt zorgen. Wat doet u dan?

Zoek hulp voor uzelf

Als u uw kind niet het veilige thuis kunt bieden dat u zou willen, zoek dan hulp. Kies voor uw kind! U hoeft er niet alleen voor te staan: praat erover met iemand die u vertrouwt. Bijvoorbeeld met uw eigen ouders, broer of zus. Met een goede vriendin of met de buurman. Zij kunnen u helpen.

Zorg dat uw kind veilig is

Hoe zorgt u ervoor dat uw kind veilig is? Uw eigen huisarts, maar ook de mensen van Veilig Thuis (0800-2000) geven u advies en helpen u om de situatie te veranderen.

Gaat het niet om uw eigen kind? Bel dan ook Veilig Thuis om advies. U bespreekt dan samen met een deskundige de situatie. Dat kan ook anoniem als u dat wilt.

 

Keurmerk

Bron: Kindermishandeling