Werk, geld en uitkering

Werk zoeken in het buitenland

Als werkzoekende bent u niet aan Nederland gebonden. Misschien is er voor u wel een baan in het buitenland! U vergroot in elk geval uw kansen op een baan als u ook in het buitenland zoekt. Daar kunt u al in Nederland mee beginnen.

Zoeken vanuit Nederland

U kunt al vanuit Nederland op zoek gaan naar vacatures. Hoe doet u dat?

  • Kijk eerst eens op EURES. Daar staat veel informatie over werk zoeken in Europa. Per land is er een overzicht van de kranten, vacaturesites, uitzendbureaus enzovoort, met links naar websites.
  • In de grensregio's werkt UWV vaak samen met het buitenlandse arbeidsbureau. U kunt op werk.nl aangeven in welk ander Europees land u wilt werken. UWV stuurt dan informatie over werken in het buitenland, banenbeurzen en vacatures in Europa.

Zoeken in het buitenland

U kunt ook in het land zelf op zoek gaan naar werk.
In landen van de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein mag u 3 tot 6 maanden wonen en naar werk zoeken zonder dat u een visum of verblijfsvergunning nodig heeft. U heeft alleen een paspoort of identiteitskaart nodig. Wilt u langer blijven? Schrijf u dan in bij de bevoegde instantie, dat is in de meeste landen de gemeente. U moet bewijzen dat u werkt en u krijgt een verblijfsdocument.
Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u uw Nederlandse werkloosheidsuitkering tot maximaal 3 maanden na aankomst in de andere lidstaat ontvangen terwijl u werk zoekt. Meer informatie hierover is te vinden op uwv.nl.


In andere landen heeft u meestal meteen een visum nodig om er te wonen en naar werk te zoeken.
Meer informatie vindt u op werk.nl, bij de ambassade van het land waar u naartoe wilt en op de website van Eures.