Werk, geld en uitkering

Wat is een individuele re-integratieovereenkomst (IRO) van het UWV?

Als u een uitkering van de WIA, WAO, Waz of Wajong heeft, dan kunt u ook zelf uw re-integratie regelen. Dat kan met een individuele re-integratie-overeenkomst (IRO). Een IRO is geld dat u zelf mag besteden aan uw re-integratie. Het geld heet: re-integratiebudget.

Hoe werkt het?

U bespreekt met uw arbeidsdeskundige of werkcoach dat u een IRO wilt. De arbeidsdeskundige of werkcoach bekijkt of u aan de voorwaarden voldoet. U kunt géén IRO krijgen als u al met een re-integratietraject bent gestart. En ook niet als u nog een werkgever hebt, of als uw (ex-)werkgever uw WGA-uitkering betaalt (uw werkgever is eigenrisicodrager).

Zelf een re-integratiebedrijf zoeken

Met een IRO zoekt u zelf een re-integratiebedrijf dat bij u past. Dit moet een bedrijf zijn dat een contract heeft met het UWV om IRO's te verzorgen. Uw arbeidsdeskundige of werkcoach kan u vertellen of het bedrijf van uw keuze een contract heeft.

Verschillende activiteiten

Samen met het re-integratiebedrijf bekijkt u hoe u het beste weer aan werk komt. Heeft u een korte opleiding nodig, of gesprekken met een coach? Wilt u hulp om een eigen bedrijf te beginnen? U kunt het betalen met het geld van uw re-integratiebudget.
U krijgt maximaal € 5.000. Voor een scholing of vaardigheidstraining kunt u extra geld krijgen. Soms is een hoger bedrag mogelijk. Leg uit waarom u meer geld nodig hebt. Het re-integratiebedrijf kan u hiermee helpen.

Goedkeuring nodig

Zodra het UWV uw plan heeft goedgekeurd, kunt u met het re-integratietraject beginnen.

Vragen over IRO?

Met vragen over de IRO kunt u terecht bij UWV Op uwv.nl staan brochures met informatie die u gratis kunt downloaden. Op blikopwerk.nl kunt u een re-integratiebedrijf zoeken dat bij u past.