‘Anderen én jezelf blij maken’

Geplaatst op: 9 november 2015

Huub Lenssen is de drijvende kracht achter Dierenrijck

Hij is een gepassioneerde, gepensioneerde vrachtwagenchauffeur. Gepassioneerd, omdat Huub Lenssen houdt van dieren. Een jaar of acht geleden ontfermde hij zich over het zieltogende dierenpark in Reuver. “De oprichter was plotseling overleden en daarna is het afgegleden. Dat ging me als dierenliefhebber aan het hart. Ik besloot het voort te zetten en nieuw leven in te blazen.”

De gemeente zegde een subsidie toe. “Ik ben goed ondersteund. Vrijwilligers had ik ook snel gevonden, maar velen bemerkten dat het verzorgen van dieren iets is wat dagelijks terugkomt. Op een zonnige dag wil iederéén wel komen helpen, maar dieren eten ook op minder mooie dagen... En bovendien komt er meer bij kijken dan het voeren alléén.”

“Als vrijwillig beheerder, aangesteld door de gemeente, doe ik dit samen met een twaalftal vrijwilligers. Ieder heeft zijn specifieke taak. Ook de aanwonenden steken de handen uit de mouwen als er een grote klus te doen is. Ze houden ook een oogje in het zeil voor wat betreft ongeregeldheden op het park. Elke dag tussen twee en half vier is er iemand op z’n post. Iedereen - ouderen én kinderen - vindt het park geweldig. Groepen, zoals schoolklassen, kunnen ons bezoeken en dan geef ik met alle plezier een kleine rondleiding met uitleg over de dieren.”

Gehandicapten

“Tweeënhalve dag per week komen hier gehandicapten die onder begeleiding de hokken schoonmaken. En elke woensdagmiddag krijgen we hier rolstoelers, bewoners van het Pedagogisch Sociaal Werk in Reuver. Zij kunnen binnen zitten en doen daar werk zoals het verkruimelen van oud brood. Je moet deze mensen eens zien als ze weer naar huis gaan: je ziet aan alles dat ze weer een geweldig leuke dag gehad hebben.”

Huub is ook blij met de samenwerking met andere partijen: “Ik hoef maar aan te kloppen bij de hovenier of het transportbedrijf en we worden geholpen. Dat gaat allemaal met een gesloten beurs, fantastisch.” Over de gasten: “We krijgen jaarlijks zo’n zesduizend bezoekers, onder wie veel mensen uit de wijk zélf. Als je ouden van dagen ziet, die dan opeens een dier herkennen... Er ligt ook een fietsroute langs ons park. Op een bord geven we uitleg over het ontstaan en de werking van ons park. Heel veel fietsers pikken dat even mee.”

Samen

“Waarom ik dit doe? Het moet in je zitten. Je moet van dieren houden, anders moet je er niet aan beginnen. Maar je doet het vooral ook om anderen te plezieren. ‘We doen het gewoon samen’ vind ik een goede uitspraak. Als je iets wil, dan moet je het ook gewoon samen doen. Dat is beter dan alleen maar thuis op de bank blijven hangen. Je kunt mensen natuurlijk niets opdringen, maar je zult merken: als je eenmaal iets graag doet, dan maak je anderen én jezelf blij.

Vergelijk hulpaanbod