Nel van Nunen is oud-voorzitter Zonnebloem Reuver, Beesel, Offenbeek

Ze was zevenentwintig jaar vrijwilliger bij de Zonnebloem Reuver, Beesel, Offenbeek, waarvan ze tot voor kort ook voorzitter was. Nel van Nunen (67) geeft het stokje door aan een volgende lichting, maar zal voor het Beeselse vrijwilligerslegioen niet verloren gaan. Daarvoor zit de belangstelling voor de zorg haar veel te diep. Vanuit haar vroegere werk, mantelzorg en vrijwilligerswerk is Nel iemand die echt met haar voeten in de klei staat. “Wat voor mij ‘We doen het gewoon samen’ betekent? Mensen kúnnen niet zonder elkaar. Ik hou van een vitale gemeenschap, waarin mensen voor elkaar zorgen.”

Nel van Nunen is een geboren Brabantse die al veertig jaar in de gemeente Beesel woont, samen met haar man. Ze had een baan in het ouderenwerk, deed activiteitenbegeleiding in de dagverzorging en zette projecten mee op. “Dit werk is zó belangrijk, dat moet echt worden voortgezet. Dagverzorgingsprojecten gaan op de fles, de nieuwe WMO komt eraan en gaat dit hopelijk overnemen. Ik heb veel belangstelling voor hoe we onze nieuwe samenleving gaan vormgeven. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe ze eruit komt te zien.”

Een actieve afdeling

“Het werk van de Zonnebloem is onderverdeeld in drie groepen: het bezoekwerk, de activiteiten en de aangepaste vakanties. Wij zijn daarbij de kers op het toetje: zien er zoveel mogelijk op toe dat mensen niet vereenzamen.”

Als voorzitter van de Zonnebloem, die Nel was tot februari van dit jaar, vertegenwoordigde zij haar vrijwilligersorganisatie in het Informeel Zorg Overleg, het IZO. “Ik heb altijd gezorgd dat onze dertig vrijwilligers goed op de hoogte waren van wat er speelt. We deden ook veel aan cursussen en bijscholingen. Zo kregen we een behoorlijk ‘progressieve’ afdeling, die vooruit wil en bovendien ook erg actief is.”

Gewoon heel leuk

“De slogan ‘We doen het gewoon samen’ heeft voor mij dan ook een diepere betekenis. Ik was dan wel toevallig voorzitter van de Zonnebloem, maar had ook een groep vrijwilligers die mij steunde in onze visie en die deze ook uit wilde voeren.”

Je wilt zeggen dat we niet allemaal beleidsmakers hoeven te zijn, maar dat we ook aanpakkers nodig hebben? “Precies, iedereen kan met zijn of haar eigen kwaliteiten altijd wel iets bijdragen aan een club, vereniging of de samenleving. Daarbij zullen velen verrast zijn te bemerken dat het gewoon ook nog eens een keer heel leuk is om te participeren in een gemeenschap.”

Vergelijk hulpaanbod