Rob Claessen, teamleieder PSw Werk, werkt mee aan de zorgzame samenleving

In een zorgzame samenleving kunnen we niet zonder vrijwilligers en mantelzorgers. Maar uiteraard zetten ook professionals zich in voor een ander. Een samenleving waarin mensen voor elkaar zorgen en wat voor elkaar over hebben; daar willen we allemaal graag naartoe. Volgens professional Rob Claessen bestaat die maatschappij al voor een belangrijk deel.

Rob Claessen is trajectbegeleider bij PSW Werk. Hij woont en werkt in Reuver. PSW Werk ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in welke vorm van ook, uit de regio Noord- en Midden-Limburg bij het vinden en behouden van werk. “Al onze klanten hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij bieden hun training, plaatsing en jobcoaching.”

Waardevol

“Mensen met een arbeidsbeperking kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan een organisatie. Dan moeten ze wél op de juiste manier ondersteund worden. Wij bieden die ondersteuning en coördineren de individuele trajecten. We hebben twee werk-leercentra waarin we cliënten de mogelijkheid bieden om te ‘leren in de praktijk’. Het doel is hen optimaal voor te bereiden op deelname aan de reguliere arbeidsmarkt. Begeleid werk bieden we in verschillende branches: in de zorg, in bedrijven, bij gemeenten of andere overheidsinstellingen. Zodat cliënten altijd een werkplek in de buurt kunnen vinden die bij hen past.”

PSW Werk hanteert daarbij de ‘participatieladder’, die aangeeft in welke mate iemand zelfstandig kan werken. “De eerste sport bij PSW Werk is het groepsbegeleid werken, waarbij onze klant één-op-één contact heeft met de begeleider. De tweede sport is individueel, onbetaald werk. Een treetje hoger kom je in het individueel, betaald werk. Bovenaan de ladder staan de mensen die uiteindelijk zonder begeleiding kunnen.”

Hoogst haalbare

Hoe ziet PSW Werk de toekomst? “Wij zijn sterk in vooruit kijken. We zijn nooit klaar. Je mag één dag van je succes genieten, maar moet daarna weer verder; het huisje is nooit af. We gaan voor het hoogst haalbare voor onze klanten. Onze producten en processen stáán. Wat de komende jaren belangrijk is, is wie onze opdrachtgevers worden en hoe onze klanten ons kunnen (blijven) vinden. Veel van onze klanten zijn jeugdigen en ze komen via uiteenlopende instanties bij ons binnen.”

“’Gewoon samen’ betekent voor mij ‘samen dingen doen’. Wij werken samen met bijvoorbeeld gemeente, huisartsen, de bedrijven die onze klanten opnemen en met ouders en andere gezinsleden. De samenwerking met de gemeente is daarbij erg goed. De lijntjes zijn kort.”

Vergelijk hulpaanbod