‘De reacties maken je dankbaar, dat wil je niet meer missen’.

Geplaatst op: 19 november 2015

Een bijzonder en ook weer heel gewone groep: de Blauwe Vogels, leden van de scouting met een beperking. Ze worden door een team binnen de scouting begeleid tijdens hun groepsavond, één keer in de twee weken. Onder andere door Clancy Stoffels, teamleider van de Blauwe Vogels.

“We vinden het belangrijk dat zij binnen de scouting op dezelfde manier meedoen als iedere andere groep. Als je het plezier ziet waarmee ze binnenkomen - dat geeft zoveel motivatie.”

De Blauwe Vogels zijn tussen de 12 en 28 jaar en hebben een verstandelijke beperking, het Syndroom van Down en/of een autismestoornis. Een team vrijwilligers probeert hen een gevarieerd programma aan te bieden. Clancy Stoffels is teamleidster van de Blauwe Vogels: “De leeftijd loopt uiteen, maar door de beperking ligt het ook weer dichter bij elkaar dan we soms denken. Zo zijn we vorige week naar Rock Station geweest om een eigen liedje op te nemen. Een cover van Rosanne van Nick en Simon en Blauwe Vogels, op de muziek van Queens We Will Rock You. Daar zijn we echt supertrots op!”

Meedoen

Binnen de scouting draaien de Blauwe Vogels zo actief mogelijk mee. Dat gaat steeds beter, maar vraagt ook inspanning: “Als scouting organiseren we ieder jaar de gladiolenactie. Het meedraaien van de Blauwe Vogels bij die actie was eerst onbespreekbaar. Dat zou niet gaan. Nu plaatsen we een kraampje en kijken we wie onze groepsleden daar het beste bij kan helpen. Dat zijn mooie momenten, waarop ik denk: zie je wel, het kan wél samen! Als je er maar wat meer moeite voor wil doen”.
Uit ervaring weten de vrijwilligers dat de Blauwe Vogels vooral behoefte hebben aan duidelijkheid: “Het belangrijkste voor de kinderen is dat je structuur kunt bieden. Ben duidelijk, houd het simpel. Zo hadden we laatst het eerste weekend met de Blauwe Vogels. We zijn gaan zwemmen, omdat we dat vaker doen. Dat is voor hen vertrouwd. Daarnaast hebben we gewerkt met een programmaboekje met pictogrammen. Dit boekje hebben we vooraf uitgedeeld, uitgelegd en aan de ouders gevraagd om dit thuis ook door te nemen. De kinderen wisten daardoor goed wat we gingen doen. De reacties achteraf waren heel positief.”

Waardering

De begeleiding van de Blauwe Vogels vraagt energie, maar de vrijwilligers krijgen er ook veel voor terug: “Toen ik werd gevraagd voor de Blauwe Vogels, had ik mijn twijfels. Het is toch een verplichting, maar na die eerste keer was ik helemaal verkocht! Gewoon omdat het zo mooi is wat je van hen terugkrijgt. Wat je voor een ander kunt doen.”
Voor Clancy Stoffels zijn de Blauwe Vogels inmiddels onmisbaar: “Je bouwt langzaam een band met ze op en zijn blij met de kleine dingen. Geef ze een knuffel, een aai over de bol of een complimentje en ze geven je zo’n fijne reactie terug. Daar word je vanzelf blij en dankbaar van, waardoor je het daarna niet meer kunt missen”.

Vergelijk hulpaanbod