‘Als iemand ‘s niet kan, is er écht wat aan de hand’.

Geplaatst op: 3 december 2015

Jan van den Heurik is lid van de Gouden Ploeg van VV Bieslo. De vijftien vrijwilligers vormen de ‘gouden handjes’ van de voetbalvereniging. Maandelijks knappen ze klusjes op en zorgen ze ervoor dat alles op en rond de Beeselse voetbalvelden er piekfijn bij ligt.

Jan van den Heurik: “Het is leuk om te doen, en bijna nóg leuker om gewoon al bij elkaar te zijn. Als iemand eens een keer niet kan komen, dan moet er écht wat aan de hand zijn...”

We hebben het over de ‘Gouden Ploeg’ van Voetbalvereniging Bieslo. Natuurlijk is het een bijnaam, maar wel eentje die aangeeft dat deze vrijwilligers hun gewicht in goud waard zijn voor de Beeselse voetbalvereniging. De club van vrijwilligers is opgericht in 1992 na een bezoek van enkele bestuursleden aan een voetbalwedstrijd in Kessel. Daar was een groepje vrijwilligers dat hand- en spandiensten verrichtte voor de club. Wat in Kessel kon, moest hier ook mogelijk zijn”, aldus ‘voorman’ Jan van den Heurik. Het collectief van oud-voetballers was echter wel wat op een dood spoor geraakt toen Jan het na zijn pensionering, nu zo’n acht jaar geleden, op sleeptouw nam. “Daarna begon het weer te lopen”, herinnert de Beeselnaar zich.

Op de schop

De Gouden Ploeg telt zo’n vijftien leden, in de leeftijd tussen zestig jaar en een eind in de tachtig. “Wat we doen? Eigenlijk van alles: de ouderen pakken vaak vanzelf de schoffel, de wat jongeren en de ambachtelijk ingestelden doen weer andere klusjes. Kortgeleden is er veel op de schop gegaan bij ons: er kwamen nieuwe kleedlokalen en de kantine werd compleet gerenoveerd. De kleedlokalen is een aangelegenheid van de gemeente, maar de kantine moet je als club zelf doen. Dán bewijst onze ploeg z’n waarde.”
Van de vrijwilligers maakte zich een handvol extra verdienstelijk. “En zoiets bespaart de vereniging bakken geld. Met een man of zes hebben we een workshop gehad en vervolgens hebben we ook nog nieuw meubilair gemaakt: twee loungebanken, bloembakken en een tassenrek, van steigerplanken. Ook de korfbalclub, Roka, zit sinds kort in onze accommodatie. De namen Bieslo en Roka staan achterop de loungebanken; iedereen vindt het geweldig. “

Lijstje

Iedere eerste maandag van de maand komen de vrijwilligers bij elkaar, en elke maandag verschijnt de vaste kern. “Hartstikke gezellig is het onder elkaar. Ik heb bovendien nog wat nieuwe mensen erbij weten te krijgen. We worden allemaal wat ouder, dus is het prettig er ‘jonge’ krachten bij te hebben, mensen die net met pensioen zijn en nog aardig wat werk kunnen en willen verzetten.”
Jan van den Heurik zorgt er telkens voor dat hij een lijstje klaar heeft met wat er moet gebeuren. “Meestal met wat wensen van de kantinebeheerder. Ik zorg dan dat de materialen er zijn en dat iedereen wat te doen heeft. Meestal wijst het zichzelf: iedereen weet wel waar hij goed in is. En zo is het werk het snelst gedaan.” Jan heeft al weer een projectje in het vooruitzicht: “Er komt hier een beugelbaan bij. En die gaan wij aanleggen!”

Vergelijk hulpaanbod