Cäte heeft het vrijwilligerswerk opgepakt

Geplaatst op: 9 juni 2015

Sinds 2010 zit Cäte in de bijstand. Maar ze laat het er niet bij zitten. “Ik ben een knokker!'

Cäte (61) verhuisde enkele jaren geleden vanuit Woerden naar Limburg. Aanleiding was een fusie op het werk van haar man. Ze bleef nog enkele maanden werken in haar oude woonplaats, maar de reisafstand brak haar op. Niet veel later verloor ook haar man zijn baan. Sinds 2010 zit Cäte in de bijstand. Maar ze laat het er niet bij zitten. “Ik ben een knokker!”

Vrijwilligerswerk

De weg naar betaald werk blijkt lastig. De mentaliteit in het zuiden is anders, de economie verslechtert en Cätes leeftijd werkt in haar nadeel. Cäte: “Maar thuis zitten kan ik niet.” Daarom heeft ze het vrijwilligerswerk opgepakt. Eerst in de ouderenzorg en nu als gastvrouw in het pas geopende gezondheidscentrum in Reuver. “Dat wil ik ook meegeven aan mensen met een uitkering: pak wat op, blijf niet zitten. Laat je niet in dat hoekje duwen van ‘je kunt toch niets meer’.”

Tegenprestatie

Met de komst van de Participatiewet verwachten gemeenten meer dan voorheen een tegenprestatie van inwoners in een uitkeringspositie. Cäte vindt het een goede ontwikkeling, maar waarschuwt ook: “Het moet geen gevoel van dwang of plicht worden. Dat werkt averechts. De wil om mee te doen, moet uit de mensen zelf komen. Stimuleer dat en wees duidelijk over wat je verwacht.”

Cliëntenraad

Naast vrijwilliger in het gezondheidscentrum is Cäte ook lid van de cliëntenraad WWB in de gemeente Beesel. Daar vertegenwoordigt ze een doelgroep, die te maken krijgt met de gevolgen van de Participatiewet: “Als lid van de cliëntenraad vind ik het belangrijk om te laten zien dat we het samen moeten doen. Individuele zaken lossen we niet op, maar als er een patroon ontstaat dan koppelen we dat terug aan de gemeente.”

Samen leven

De veranderingen in het sociale domein bieden volgens Cäte ook kansen. “Ik hoop dat mensen weer meer naar elkaar gaan omkijken. Vrijwilligerswerk doen is leuk, maar kijk ook eens naar je naaste buren. Je hoeft het niet altijd ver weg te zoeken. Ik hoop dat mensen weer met elkaar gaan samenleven.”

Vergelijk hulpaanbod