Conny Schoolmeesters is dementievrijwilliger bij de Zorgondersteuner

Iedereen hoopt dat het hem/haar niet overkomt, maar helaas groeit de groep thuiswonende dementerenden gestaag. Dementievrijwilligers zijn geschoolde vrijwilligers die in de thuissituatie ingezet worden om met name mantelzorgers te ontlasten. Zij kunnen dan even genieten van een vrije middag of avond en weten dan dat hun dementerende partner of ouder in goede handen is van een vrijwilliger.

“Ik heb jarenlang met mijn schoonmoeder, die licht dementerend was, op woensdagmiddag leuke dingen gedaan. Na haar overlijden, wilde ik graag iets gaan doen met dementerenden. Via een lezing bij het Alzheimercafé kwam ik bij de Zorgondersteuner terecht. Gelukkig zocht de Zorgondersteuner in Beesel nog vrijwilligers en zo ging ik een paar weken later op bezoek bij mijn cliënt, een mevrouw met beginnende dementie”. Het klikte direct tussen Conny en haar cliënt. “Ze is altijd heel blij als ik kom. Dan gaan we leuke dingen doen, vaak wandelen met de rolstoel.”

Dementie is een lastige ziekte. Niet alleen voor de mensen die eraan lijden, ook voor de omgeving”.
Conny volgde ook de cursus “omgaan met dementie” bij de Zorgondersteuner.
“Daar heb ik veel aan gehad. Het is belangrijk om te weten hoe de ziekte in elkaar steekt en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Iets betekenen voor een ander, daar zit genot in. Zoveel tijd kost het niet om als dementievrijwilliger te werken. Het is heel dankbaar werk.”

Gratis cursus

De Zorgondersteuner start dit voorjaar weer met het opleiden van dementievrijwilligers. We zoeken mensen die graag de cursus “omgaan met dementie” willen volgen en daarna via het project “Hulp bij Dementie” ingezet worden als dementievrijwilliger.

De gratis cursus wordt gehouden op 4 avonden. De eerste 2 avonden wordt er inhoudelijk ingegaan op dementie. In de laatste 2 bijeenkomsten zal de nadruk liggen op het communiceren met een dementerende.
Dementievrijwilligers krijgen begeleiding van de trajectbegeleiders Hulp Bij Dementie. Deze professionele trajectbegeleiders begeleiden mantelzorgers van dementerenden. Conny heeft vaak contact met Debbie Koopman, trajectbegeleider Dementie in de gemeente Beesel.

Interesse?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vera Jacobs, coördinator Vrijwilligerszorg van de Gemeente Beesel. Tel: 06-52669029 of via email: verajacobs@proteion.nl

Vergelijk hulpaanbod