'Het moet goed klikken anders werkt vrijwilligerswerk niet'

Geplaatst op: 10 maart 2016

Wim van Deijnen is vrijwilliger bij de Vrijwillige Thuishulp

Een vaste vrijwilliger van de Vrijwillige Thuishulp (VTH) van De Zorgondersteuner Noord- en Midden-Limburg biedt hulp aan iemand met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, chronische ziekte of iemand die eenzaam is. VTH biedt geen zorg zoals de professionele zorg dat doet en komt hiervoor ook niet in de plaats. De hulp is vergelijkbaar met de steun die men krijgt van huisgenoten, familie, vrienden en kennissen wanneer men met een handicap of chronische ziekte te maken krijgt. Het gaat in wezen om ‘extra versterking’. Jong, oud én hun mantelzorgers kunnen een beroep doen op VTH.

De VTH zoekt vrijwilligers voor hulpvragers met diverse achtergronden. De een is slecht ter been of eenzaam, de ander heeft een verstandelijke beperking. De vraag van de hulpvrager of mantelzorger staat centraal. De hulp kan onder meer bestaan uit een wandeling maken, aanwezig zijn, assisteren bij activiteiten en meegaan naar een ziekenhuisafspraak. Tijdens het intakegesprek met de vrijwilliger wordt bekeken welke hulpvrager bij hem of haar past.

Het moet klikken

Wim van Deijnen (66) was politieagent voor hij in 2003 met de vut ging. Zijn vrouw was al jaren actief bij de VTH en vertelde Wim dat nieuwe vrijwilligers altijd welkom zijn. Zo gezegd zo gedaan: “De eerste hulpvrager waaraan ik werd gekoppeld kon slecht zien”, vertelt Wim. “Door zijn toenemende blindheid kon deze man steeds minder, waardoor hij soms agressief werd. Tijdens mijn bezoek zorgde ik voor wat afleiding en maakten we een praatje. Van agressie merkte ik weinig. Het klikte goed tussen ons, dat is ook wel een voorwaarde, anders werkt vrijwilligerswerk niet. Bij deze hulpvrager ben ik 5 jaar over de vloer gekomen, tot hij stierf.”

Samen de natuur in

Nu bezoekt Wim als vrijwilliger de familie Hectors. Arie (81) en Annie (80) Hectors wonen in een aanleunwoning in Bösdael te Reuver. Elke twee weken bezoekt Wim de heer Hectors op vrijdagmiddag gedurende twee uur. In die tijd gaan ze meestal samen wandelen. “We nemen elke keer een andere route, de ene keer lopen we naar het veer en steken we over naar de Rozentuin in Kessel voor een kopje koffie. De andere keer maken we een boswandeling of bezoeken we het dorp”, zegt Wim. In de tijd dat Wim en Arie samen wandelen, gaat Annie Hectors naar de markt of winkelen met haar dochter. Zo heeft ze even tijd voor zichzelf.

Tijd voor jezelf

Annie Hectors is mantelzorger sinds 1978, toen werd bij haar man de prognose manisch actief en depressief geconstateerd. In 1981 stopte Arie met werken. Door zijn ziekte heeft hij soms stemmingswisselingen. Het ene moment is hij heel actief en het andere moment depressief. Deze stemmingswisselingen kunnen een gevoel van machteloosheid bij Arie veroorzaken. “Zo’n stemmingswisseling zie ik meestal aankomen”, zegt Wim. “Daar moet je mee om kunnen gaan. Ik ga Arie op zo’n moment niet uit de weg, maar praat er met hem over. Tegengas geven is op zo’n moment niet de oplossing, dan wordt het vaak erger. Tijdens het wandelen heeft Arie geen last van stemmingswisselingen, de buitenlucht en de natuur doen hem goed.”

Meer informatie en aanmelden

Als u vrijwilliger wilt worden bij de hierboven genoemde organisatie kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met de contactpersonen van De Zorgondersteuner Noord- en Midden-Limburg in Beesel, Anny v/d Bool 06-52669454 of Wies van Sambeek 06-52669461.

Namens alle hulpvragers en vrijwilligers hopen wij u graag te mogen verwelkomen als nieuwe vrijwilliger!

Vergelijk hulpaanbod