'Ik vind het erg leuk om te doen en ik haal er veel voldoening uit'

Geplaatst op: 10 april 2016

Yuri is vrijwilliger bij project Maatjes van Humanitas

Het project Maatjes van vrijwilligersorganisatie Humanitas is bedoeld voor volwassen mensen die een psychiatrische achtergrond hebben (gehad) en in een maatschappelijk isolement zitten. Deze mensen hebben vaak wel voldoende contacten met hulpverlenende instanties, maar contact met familie, vrienden, kennissen en buren ontbreekt dikwijls. Mensen met een psychiatrische achtergrond vinden het vaak lastig om een sociaal netwerk op te bouwen en om dit in stand te houden. Humanitas Maatjes doorbreken dit isolement door samen, 1 maal per week, als vast koppel erop uit te gaan of gewoon een praatje te maken. De contacten die de vrijwilligers hebben met de deelnemers zijn te definiëren als vormen van betrokken burgerschap.

Gezamenlijke interesses

Yuri (32 jaar) is door de opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening terecht gekomen bij Humanitas Maatjes. “Toen ik met mijn studie stopte, heb ik mijn vrijwilligerswerk aangehouden. Ik vind het erg leuk om te doen en ik haal er veel voldoening uit”, vertelt Yuri. “Tijdens mijn intakegesprek bij Humanitas vroegen ze mij onder meer wat ik voor een persoon ben, waar ik van hou en welke hobby’s ik heb. Mijn interesse voor hardlopen maakte van Jan en mij een match. Sinds het voorjaar van 2011 trainen we samen, een of twee keer per maand. Ik werk als brandweerman bij de luchtmacht en heb twee kinderen, daardoor ben ik op wisselende tijden vrij. Ik hoef Jan maar te bellen en dan spreken we wat af. Meestal rennen we op dinsdag en op donderdag of vrijdag. We leren van elkaar en genieten er beiden van.”

Meer dieptepunten dan hoogtepunten

Het leven van Jan (56) kent meer dieptepunten dan hoogtepunten. Al op 16-jarige leeftijd wilde Jan zelfmoord plegen. Hij kon de druk die zijn vader hem oplegde niet meer aan. Eenmaal van school ging Jan bij zijn vader in het bedrijf werken. Hier hoorde hij dag in dag uit dat hij niets kon en nutteloos was. Jan raakte in een depressie en kreeg een burn-out. Sinds lange tijd zit Jan in de WAO. Jan’s zus pleegde op 25-jarige leeftijd zelfmoord en in de jaren die volgden pleegden ook vier vrienden van Jan zelfmoord. Een ander groot dieptepunt voor Jan was het verlies van zijn levenspartner, enkele jaren geleden, hij kwam om bij een verkeersongeval. “Soms zie ik het allemaal niet meer zitten”, zegt Jan openhartig. “Gisteren dacht ik nog aan zelfmoord. Op zo’n moment trek ik mijn loopschoenen aan en ga ik naar buiten een stuk rennen.”

Hardlopen als medicijn

Het hardlopen heeft Jan geleerd gedurende zijn verblijf op de PAAZ en aansluitend dagbehandeling. Hier verbleef Jan twee keer 1,5 jaar. “Daar boden ze rentherapie, dat was voor mij een geweldige uitlaatklep”, zegt Jan. “Het liefst ren ik 7 dagen per week zo’n 13 kilometer per uur. Meestal loop ik een uur tot anderhalf uur, maar vanwege een aangeboren hartafwijking is dat niet goed voor me. Samen met mijn maatje Yuri ren ik zo’n 10 kilometer per uur. Bovendien kan ik onder het rennen mijn hart bij hem luchten. Ik praat met hem over koetjes en kalfjes, maar ook over mijn zelfmoordneigingen en depressieve gevoelens. Dat hoef ik thuis bij mijn partner niet te doen. Hij is een lieve man, maar daar wil hij niks over horen. Yuri luistert naar me, dat is belangrijk voor mij. Dankzij het samen rennen met Yuri heb ik geen medicijnen meer nodig.”

Meer informatie en aanmelden

Wilt u ook hulp bieden als vrijwilliger bij de hierboven genoemde organisatie? Neem dan rechtstreeks contact op met de Maatjes-coördinator van Humanitas, via het telefoonnummer 06-10461607.

Namens alle hulpvragers en vrijwilligers hopen wij u graag te mogen verwelkomen als nieuwe vrijwilliger!

Vergelijk hulpaanbod