'Vrijwilligerswerk kun je op je eigen manier invullen'

Geplaatst op: 10 juli 2016

Pieter Lucas is vrijwilliger bij De Zorggroep

De Zorggroep kan niet zonder vrijwilligers. Cliënten helpen gaat immers verder dan hen laten verzorgen, verplegen en behandelen door beroepskrachten en mantelzorgers. Het is ook belangrijk cliënten te begeleiden bij hun dagelijkse activiteiten, zoals handwerken, wandelen en de krant (voor)lezen. Voor vrijwilligerswerk is leeftijd niet belangrijk, uw inzet wel. Of dat nu een uur per week is, of enkele dagdelen per maand. Het belangrijkste is dat cliënten op u kunnen rekenen, want vrijwilligerswerk is geen vrijblijvend werk.

Kegelen

Pieter Lucas is vrijwilliger bij De Zorggroep sinds november 2010. Hij raakte geïnteresseerd in dit werk toen een familielid in Bösdael kwam te wonen vanwege een chronische ziekte. Hij zag hoeveel hulp zij nodig had en wat vrijwilligers daarin kunnen betekenen. Toen zijn werk ophield, besloot Pieter een deel van de vrijgekomen tijd in te vullen met vrijwilligerswerk. “Ik begon destijds op de dinsdagochtend met het begeleiden van een groep mensen die graag kegelen. Dit doen we in de hal van het gebouw Domus. Inmiddels geef ik ook computerles, wandel ik elke week met twee bewoners van de groepswoningen en zit ik in de cliëntenraad van Bösdael”, vertelt Pieter.

Computerles

Op het moment dat we Pieter spreken is hij onderweg naar de computerles: “Deze les geef ik elke dinsdagmiddag samen met nog een paar begeleiders in een lokaal van het college Broekhin. We hebben zes deelnemers met elk een eigen begeleider. We zijn dan ook geen concurrent van de computerlessen die de ouderenvereniging organiseert; daar moet je zelfstandig aan kunnen deelnemen”, legt Pieter uit. “In onze lessen kijken we per persoon wat iemand kan en wil. Ik begeleid meneer de Vlieger, hij speelt met name spelletjes zoals Patience. Sommigen in onze groep leren e-mails versturen en een ander leert handigheid te krijgen met een computermuis. De les duurt van 14.00 tot 15.30 uur is altijd erg gezellig.”

Cliëntenraad

Pieter Lucas is ook lid van de cliëntenraad. Deze raad vormt een baken tussen de bewoners en het management van Bösdael. De cliëntenraad bestaat uit negen leden; zes mannen en drie vrouwen. Het zijn bewoners van Bösdael en betrokken vrijwilligers. “We toetsen de tevredenheid van de bewoners en we creëren inspraak voor ze”, legt Pieter uit. “Bijvoorbeeld door ze mee te laten beslissen over de keuzes op het menu in het restaurant. Dat is belangrijk voor ze.”

Pieter is erg blij dat hij met het vrijwilligerswerk een steentje kan bijdragen in het geluk van een ander. “Het gaat er niet om hoeveel tijd je ter beschikking hebt, maar dat je het doet. Al is het maar een uurtje per week. Daar kun je een ander al heel gelukkig mee maken”, vertelt Pieter. “Dagelijks zie ik mensen in het bos lopen dat grenst aan Bösdael. Dan denk ik wel eens; waarom nemen ze niet iemand mee die hier de hele dag achter een raam in zijn rolstoel zit. Het is zo’n kleine moeite, en voor die persoon in de rolstoel een heel groot plezier. Vrijwilligerswerk kun je invullen op een manier die je zelf wilt. Er zijn zoveel mogelijkheden. Bovendien sta je versteld van het plezier dat je er zelf aan beleeft.”

Meer informatie en aanmelden

Wilt u ook hulp bieden als vrijwilliger bij de hierboven genoemde organisatie? Neem dan rechtstreeks contact op met Danielle Davidts, Proces begeleider vrijwilligers Reuver - Beesel - Belfeld, 06-43 23 97 02.

Namens alle hulpvragers en vrijwilligers hopen wij u graag te mogen verwelkomen als nieuwe vrijwilliger!

Vergelijk hulpaanbod