‘Er is hier altijd wel aanloop’

Geplaatst op: 10 september 2016

Rene Denessen, secretaris van de Grensschutters, over het opstellen van je accommodatie

Handboogvereniging De Grensschutters heeft dit jaar het veertigjarig bestaan gevierd. Voor een handboogschutterij is het daarmee een nog ‘piepjonge’ vereniging. Maar De Grensschutters is ook in andere opzichten een bijzondere club. De leden zetten zich bijzonder in voor de gemeenschap en zijn daarmee ware ambassadeurs voor onze gemeente.

René Denessen is secretaris van de handboogvereniging. “Vooral sinds we een eigen locatie hebben, midden in Offenbeek, is het aantal jeugdleden sterk gegroeid. Dat is goed voor de vereniging, die van vijftig naar ongeveer honderd leden ging. Er is daar ook altijd wel wat aanloop.”
Bijzondere gast is daarbij de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg, die al verschillende jaren elke vrijdag gebruik maakt van de accommodatie van De Grensschutters. “In de ochtend hebben ze er gemeenschappelijke activiteiten, en ’s middags komen enkele van onze oudere leden schietles en instructies geven. Dat vinden de deelnemers altijd geweldig. Het is een vorm van dagbesteding, waarvoor wij een schappelijke vergoeding vragen.”

Harnas

De vereniging blijkt ook nog eens te beschikken over inventieve leden. “Eén van onze grondleggers heeft jaren geleden een operatie ondergaan”, legt René uit. “Daaruit is een linkszijdige verlamming ontstaan waarna er een lange revalidatie begon. Je begrijpt dat deze man niet meer kon handboogschieten, maar daar wilden onze leden niets van weten. Ze hebben speciaal voor hem een soort harnas bedacht en gemaakt, waardoor hij toch weer z’n hobby kon beoefenen. Het kenmerkt onze spirit dat je niet zomaar bij de pakken neer moet gaan zitten.”
Ook buiten de deur laat de club zich zien. “Bij sporthal De Schans werd de sportinstuif gehouden, in teken van de Nationale Sportweek. Daarbij konden bezoekers kennismaken met uiteenlopende sporten. Daar waren wij ook van de partij. Komend najaar gaan we meedoen aan de naschoolse activiteiten in onze gemeente. Daarbij presenteren bijvoorbeeld de voetbal- en de volleybalclub zich. Ook wij gaan er proeflessen verzorgen. Alles met het doel om nog meer kinderen aan het sporten te krijgen in verenigingsverband. Dit loopt via de stichting PadExpress.”

Kennis maken

De Grensschutters krijgt ook elke week bezoek van een oudervereniging die zich komt vermaken in het clubgebouw ‘en daarna een pijltje gaat schieten’, zoals René het noemt. “In het zomerseizoen gaan ze lekker naar buiten, maar de rest van het jaar zijn ze hier te gast. We hebben dus ook een sociale en ontmoetingsfunctie. Verder zijn er heel goede banden met onze buren, Voetbalvereniging Reuver. Met enige regelmaat komt VVV Venlo tegen een ander voetbalteam spelen. Onze ruimte is dan ontmoetingslokaal.”
Overigens kan iedereen kennis komen maken met de handboogsport om, onder begeleiding van een deskundig lid, een paar proefpijlen te schieten. Geen eigen boog en pijlen? Geen punt: beginners mogen een aantal maanden gratis verenigingsmaterialen gebruiken.

Vergelijk hulpaanbod