Nieuwe vrijwilligers aan de slag! ‘Wij zijn niet Out of space’

Geplaatst op: 27 juni 2017

In de gemeente Beesel heeft Synthese een Knooppunt Vrijwilligers opgericht. Dit knooppunt verbindt vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk aan elkaar. Zwembad De Bercken is bij uitstek een organisatie die gebruik maakt van vrijwilligers. Inmiddels zijn Omar, Anas en Khaled, aan de slag gegaan bij het buitenzwembad.

Nieuwe contacten

De drie mannen zijn erg enthousiast dat ze kunnen werken. Omar: `Vanuit ons thuisland Irak en Syrië zijn we gewend om veel en hard te werken, soms wel 10 uur per dag.’ In een nieuwe woonplaats is er niet direct werk voorhanden. Daarom is het fijn om als vrijwilliger een steentje bij te kunnen dragen. Anas: ‘De werkzaamheden zijn als vrijwilliger makkelijk, het praten met de mensen is wel lastig. Dit komt mede doordat bezoekers en vrijwilligers veel dialect praten. Het is wel goed om het Nederlands zo in de praktijk te leren.‘ Khaled vult aan: ‘Het is boeiend om contacten te hebben en zodoende wellicht door te kunnen stromen naar betaald werk.’ Want hoewel ze heel blij zijn met wat ze kunnen doen voor het zwembad, betaald werk is toch de ambitie van de mannen.

 

Ervaring van het zwembad

Gemmie Derksen, coördinator van het zwembad de Bercken, geeft aan dat er nu in totaal 9 statushouders werkzaam zijn als vrijwilliger. Ze zegt:

‘Wij hebben altijd vrijwilligers nodig, er zijn diverse taken die ze als vrijwilligers kunnen doen.
Statushouders zijn slimme mensen, wel hebben ze bij de taal wel wat extra begeleiding nodig van de andere vrijwilligers. Dit gaat over het algemeen goed, het helpt om in korte zinnen te praten en duidelijke instructies te geven. Als het druk is duurt het soms alleen iets langer, voor de bezoekers van het zwembad. Daarin vragen we iets meer geduld en begrip dan normaal.

De mannen werken niet alleen aan hun taalvaardigheden ze gaan ook naar school. Gemmie: ‘ik denk dat hier nog wel wat valt te halen, soms moeten nieuwkomers wachten voordat ze naar school kunnen gaan. Ik zie hierin ook nog kansen dat de taal die mensen leren op school, meer aansluiten op het werk.
Dit ligt echter bij de scholen, ik ben in ieder geval erg positief over de manier van werken met statushouders.’

 

Gewone mannen

Het mes snijdt aan twee kanten: zowel leren van elkaar als iets voor elkaar kunnen betekenen. Anas wil daaraan toevoegen: ‘Wij zijn niet van out of space’. Met andere woorden: zo bijzonder zijn ze niet. Gewone mensen die graag iets willen betekenen en iets willen opbouwen in de gemeenschap waar ze wonen. En die kans geeft De Bercken ze en nemen ze ook met beide handen aan. Met veel plezier. Dat wordt nog een mooie zomer!

 

Ook vrijwilligerswerk doen of heb je een vrijwilliger nodig in jouw organisatie?

Als je geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk, structureel of incidenteel, of heb je plek voor een vrijwilliger? Neem dan contact op met Knooppunt Vrijwilligers van Synthese en vraag naar Susan Rijk.
Synthese algemeen nummer: 0478 51 73 00

Bestanden

foto khaled.jpg JPG, 296,0 kB
foto omar.jpg JPG, 144,5 kB
Vergelijk hulpaanbod