Sinds begin 2017 bouwt Synthese aan het Knooppunt Vrijwilligers in de gemeente Beesel. In de gemeentelijke enquête Blij in Beesel heeft meer dan de helft van de inwoners van de gemeente aangegeven iets te willen doen aan vrijwilligerswerk. Het Knooppunt brengt de match tot stand tussen vraag en aanbod.

En dat lukt steeds beter!

Eenvoudig en persoonlijk

Het idee achter het knooppunt is om op een eenvoudige, maar vooral ook op een persoonlijke manier mensen die graag iets willen doen te koppelen aan plaatsen waar zij van betekenis kunnen zijn. Elkaar helpen, het samen doen staat voorop. Het Knooppunt kijkt naar de wensen en talenten van mensen bij het vinden van de juiste match. Ook organisaties, clubs, verenigingen en initiatieven die handjes nodig hebben kunnen zich melden bij het Knooppunt om te kijken of er een geschikte kandidaat te vinden is voor de klus.

 

Coördinator Knooppunt

Hoe gaat dat matchen? Onny Schretlen, vrijwillig coördinator van het Knooppunt gaat in gesprek met kandidaten en aanbieders van vrijwilligerswerk. “Ik vraag de mensen altijd eerst waar hun interesses liggen en wat ze graag doen. Vrijwilligerswerk moet passen bij je wensen en talenten. “ vertelt Onny. In haar werkzame leven is zij in het welzijnswerk actief geweest en als coördinator van het Knooppunt blijft ze toch nog een beetje verbonden met haar oude werk. “Maar dan zonder de druk van het ‘moeten’, zegt ze vrolijk. En dat is precies waar het om draait. Onny wordt er blij van en het Knooppunt vaart er wel bij.

 

Voorbeelden van matches

In de afgelopen maanden zijn er al verschillende matches gemaakt. Zo gingen deze zomer twee mensen die nog maar kort in onze gemeente wonen aan de slag bij Zwembad de Bercken om zodoende hun plek te vinden in onze gemeenschap.

Bij het Huis van Haar Bron, een spiritueel centrum in Beesel helpt een dame in de tuin en maakt de meest prachtige boeketten uit de pluktuin. Ook heeft Onny een plek voor iemand gevonden in de Vergeten Groenten tuin in Beesel.

Bij Zorgboerderij De Huiberg hebben twee mensen met hele specifieke wensen hun plek gevonden. Robin is zeer slechtziend en is oorspronkelijk kok van beroep. Koken is zijn passie en dat kan bij De Huiberg, samen met hun eigen medewerkers en gasten. Hij is blij dat hij iets kan doen, onder de mensen is en van betekenis kan zijn. De Huiberg is blij met de extra handjes.

Zo ook met de hulp van Mustafa een paar keer per week als chauffeur gasten voor De Huiberg vervoert. En als ze er dan toch zijn, maken ze ook graag even een wandeling met de gasten van De Huiberg.

 

Contact

Wilt u graag iets betekenen voor een ander of hebt u een vraag waarbij u de hulp van een vrijwilliger zou kunnen gebruiken, neem dan contact op met het Knooppunt Vrijwilligers:
Email: knooppuntvrijwilligers@synthese.nl
Telefoon: 077 - 7516400

Vergelijk hulpaanbod